Julkaistu , SopettajaKirsi

Trailereitten teko iMoviella on todella helppoa ja innostavaa, joten niitä on syntynyt runsain mitoin syksyn ja kevään aikana. Koko homma lähti liikkeelle siitä, että pari 2-luokan tyttöä halusi tehdä oman trailerin, koska 4-luokkalainen isosisko oli neuvonut, miten niitä tehdään. Lupa tietysti heltisi ja tulos katsottiin koko porukan kanssa . Kaikki lapset innostuivat ja halusivat oppia, miten trailereita tehdään. Kävi ilmi, että muutamalle 1-luokkalaisellekin homma oli tuttua. Itse en ollut kovin paljoa ehtinyt asiaan perehtymään, joten sovittiin, että ne jotka osaavat toimivat "vertaisopettajina" ja opettavat taidon toisille. Hetkessä koko porukka hävisi ympäri koulua trailereita tekemään ja ope jäi luokkaan yksin ihmettelemään...

Olin erittäin yllättynyt siitä, miten hienoja tuotoksia kaikki ryhmät saivat aikaan. Erityisesti yllätti se, miten hyvin ryhmät onnistuivat luomaan juonellisen tarinan jossa käytettiin erilaisia kuvakulmia ja muita elokuvan keinoja. Trailerit olivat yleensä myös varsin hauskoja ja täyttivät hyvin trailerin tehtävän: heräsi hinku nähdä koko elokuva. Uskon, että tuotosten taso ei olisi ollut lainkaan parempi, vaikka olisin enemmän ohjannut toimintaa, antanut jonkun teeman tms. Kaikki tuotokset tietysti katsottiin yhdessä ja saatiin uusia ideoita toisten tekemistä jutuista, joten tuotosten taso parani koko ajan. Keskustelua käytiin siitä, saako "matkia" toisia. Sovittiin, että kaikkia ideoita saa ja suorastaan pitää lainata ja jalostaa vielä paremmiksi.

Koululla oli lauantaityöpäivä, jolloin vanhemmat kutsuttiin koululle lastensa mukana. Kun etukäteen puhuttiin lasten kanssa siitä, millainen yhteinen koulupäivä vanhempien kanssa voisi olla, trailerien tekeminen nousi esiin. Päätettiin, että lapset opettavat vanhemmille trailerien tekoa. Tällä kertaa ope määräsi aiheeksi koulumme kasvatusteeman "kiitä, kehu, kannusta". Jaoin lapset etukäteen ryhmiin niin, että samassa ryhmässä lapsen kanssa oli oma vanhempi (ihan kaikkien vanhemmat eivät olleet paikalla). Alkuhämmennyksen ja ehkä pienen ujostelun jälkeen ryhmät toimivat innokkaasti ja tuloksena oli 8 erilaista traileria teemasta. Oli hieno nähdä, miten vanhemmat heittäytyivät yhteiseen tekemiseen mukaan - ja oppivat lapsilta.

Opin itse tästä kaikesta sen, että open ei kannata aina pureskella kaikkea valmiiksi etukäteen tai annostella pieninä palasina. Enemmän voisi luottaa lapsiin ja antaa heille vapautta ja vastuuta, sekä mahdollisuuden opettaa toinen toistaan ja myös meitä aikuisia. Lasten ennakkoluulottomuus ja innokkuus kantaa hedelmää, kun sille antaa tilaa.

Avainsanat: