Trailereita iMoviella

Julkaistu , SopettajaKirsi

Trailereitten teko iMoviella on todella helppoa ja innostavaa, joten niitä on syntynyt runsain mitoin syksyn ja kevään aikana. Koko homma lähti liikkeelle siitä, että pari 2-luokan tyttöä halusi tehdä oman trailerin, koska 4-luokkalainen isosisko oli neuvonut, miten niitä tehdään. Lupa tietysti heltisi ja tulos katsottiin koko porukan kanssa . Kaikki lapset innostuivat ja halusivat oppia, miten trailereita tehdään. Kävi ilmi, että muutamalle 1-luokkalaisellekin homma oli tuttua.

Toiset sormet

Julkaistu , SopettajaKirsi

Olen luokanopettaja Kirsi. Ryhmässäni on 12 ekaluokkalaista ja 9 tokaluokkalaista, lisäksi "Pöllömetsän" porukkaan kuuluu 11 esikoululaista ja eskariope Anne. Teemme päivittäin tiivistä yhteistyötä.

Uusimmat kuulumiset

Julkaistu , SopettajaKirsi

Erilaisten asioiden takia blogikirjoitteluni on ollut viime maaliskuun jälkeen olematonta, vaikka hommia lasten kanssa on tehty ahkerasti. (Viimeisimpänä kompastuskivenä tenniskyynärpää, joka ilmeiseti on aiheutunut ahkerasti sormeilusta. Kannattaa siis tarkkailla työergonomiaa...) Keväällä saattelin haikein mielin oppilaani 3-luokalle ja aloitin syksyllä uuden porukan kanssa: 12 ekaluokkalaista ja 9 tokaluokkalaista. Lisäksi liukuoven takana yhteistyökumppanina 11 innokasta esikoululaista. Tavallaan homma alkoi alusta, vaikka taskussa olikin jo paljon kokemusta, työkaluja ja näkemystä.

Avaruuskirjoja iPadilla

Julkaistu , SopettajaKirsi

Lappeen koulun 2A-luokka on tehnyt iPadilla hommia tammikuusta lähtien. Tilanne on muuttunut melkoisesti viime keväästä; Lappeen koulun valmistumisen myötä saatiin luokkaan 10 uutta luokkakaveria ja toinen opettaja. Joulukuun lopulla saimme käyttöömme 14 Sormet-hankkeen iPadia, eli yksi kone yhteiseksi kahdelle oppilaalle. Se, että kone ei ole henkilökohtainen on tietysti vaikuttanut paljon siihen, miten iPadia voi opiskelussa hyödyntää. Oma aikansa meni myös ohjelmien lataamiseen koneelle. Viime lukuvuodesta poiketen, teimme homman itse.

Videointia ja elokuvia

Julkaistu , SopettajaKirsi

Viime viikonloppuna lapset saivat poikkeuksellisest viikonloppuläksyä; tehtävänä oli ottaa iPadilla valokuvia omasta kodista. Eilen ja tänään olemme teneet iMoviella "Kotini" -elokuviia, joihin liitettiin taustamusiikkia ja äänitehosteita. Lasten ottamissa kuvissa oli mielenkiintoisia kuvakulmia ja omaa ajattelua. Muutama oli kuvannut kodistaan kauniita yksityiskohtia, toinen tärkeitä pehmoleluja, joku lemmikkieläimiä ja kotiväkeä, joku pihamaata jne.

Valokuvausta ja kevään merkkejä

Julkaistu , SopettajaKirsi

iPadin kameraan tutustuimme ryhmätunnilla (9 oppilasta) ottamalla kaverikuvia. Kolme oppilaan ryhmässä jokainen toimi vuorollaan valokuvaajana, jonka tehtävänä oli etsiä sopiva kuvauspaikka ja antaa ohjeita kuvattavilleen. Kuvattavat tietysti noudattivat kuvaajan ohjeita - enemmän tai vähemmän. Yhdessä tekeminen ja kuvaajan rooliin asettautuminen innosti lapsia j työskentely sujui hyvin.

Tarinoita ja matematiikkaa

Julkaistu , SopettajaKirsi

Olemme harjoitelleet ekaluokkalaisten kanssa kirjoittamista iA Writerilla. Ohjelma ei ole mitenkään houkuttelevan tai mukavan näköinen, mutta toimii kyllä paremman puutteessa. Oleellista on tietenkin se, että lapsi pääsee liikkumaan tekstissään kirjain kerrallaan nuolinäppäinten avulla, jotta esim. sanan keskeltä puuttuvan kirjaimen voi käydä lisäämässä ilman, että täytyy "kumittaa" koko sana. Hyvä ominaisuus on myös mahdollisuus liikkua tekstissä sana kerrallaan eteen- ja taaksepäin.

Lukuviikko ja iPadit

Julkaistu , SopettajaKirsi

Meidän luokka toimii tänä lukuvuonna Lappeen päiväkodin tiloissa, joten meillä on ollut hieno mahdollisuus yhteistyöhön esikoululaisten kanssa - sitä onkin tehty paljon lukuvuoden aikana.  Eskariopettajien kanssa päätimme tehdä yhteisiä juttuja myös lukuviikon merkeissä. Koululaisten iPadeilla on ladattu seuraavat suomenkieliset lastenkirjat: Miina ja Manu1, Miina ja Manu 2, Alpo löytää Alman, Isän poika ja Muumi: Kuinkas sitten kävikään? Kirjat on mahdollista lukea itse tai kuunnella luettuna. Lisäksi moneen kirjaa sisältyy tekemistä; esim.

Ekaluokkalaisten ensimmäinen iPad -viikko

Julkaistu , SopettajaKirsi

Alkuinnostuksen jälkeen aloitimme työskentelyn iPadien kanssa "pehmeällä laskulla", sillä minulle sattui aloitusviikolle 3 koulutuspäivää. Lapset ovat ihanan innostuneita, ennakkoluulottomia ja rohkeita kokeilijoita. Ennen jaksomme alkua kävin läpi valtavan määrän appseja ja poimin käyttökelpoisimmat käyttöömme. Ennen jakson alkamista pidimme Jukan kanssa vanhempainillan, jossa kävimme läpi hankkeen tavoitteita ja sovimme yhdessä muutamia pelisääntöjä. Ja tietysti vanhemmat pääsivät itse sormeilemaan laitteita.